Informatie touchscreen

Dongemond Elektonica is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in led en lcd displays, (smd) leds, ledstrips, lichtkranten, led verlichting, lichtkranten en touchscreen technologie. Ons assortiment wordt o.a. toegepast in meet- en regelapparatuur, consumenten elektronica reclame borden, verkeerssystemen, speelautomaten en bij verliching. Sinds 1990 vertegenwoordigen wij fabrikanten met ervaring bij ontwikkeling en productie van led en lcd toepassingen.Informatie touchscreen


De gebruikelijke “Touch” toepassingen zijn voorzien van een LCD of TFT display. Het “Touch” oppervlak wordt voor het display geplaatst en vormt met een interface en software driver het “Touchsysteem”. Er is een keuze uit verschillende technologieën met voor en nadelen. Onderstaand geven wij u een overzicht.
RESISTIVE:

“Resistive” technologie is een veelzijdige en economisch interessante toepassing voor Kassa Systemen, Industriële Proces Controle, Instrumentatie en Telecom producten. Het “Resistive” touchscreen heeft een flexibele toplaag en een harde onbuigzame onderlaag die gescheiden zijn door een afstand isolatie matrix van dots. De binnenzijde van beide lagen zijn voorzien van een geleidende doorzichtige matrix. Bij aanraking van het touchscreen wordt het contactpunt uitgelezen door de controller en aan het computersysteem aangeboden.
VOORDELEN:
“LOW COST” OPLOSSING
GEACTIVEERD DOOR ELK VOORWERP
HOGE RESOLUTIE
NADELEN:
BEPERKT HELDERHEID VAN DISPLAY
KWETSBAAR VOOR KRASSEN
CAPACITIVE:

“Capacitive” technologie biedt een duurzame, betrouwbare en optisch heldere aflezing. Toepassing voor Casino Spel Automaten, Industriële Automatisering, Kiosken, Kassa’s.
De toplaag van het touchscreen bestaat uit een glas substraat, voorzien van een geleidend metaal oxide. Door spanning op de hoeken van het oppervlak aan te sluiten wordt een elektrisch veld aan de binnenzijde van het screen opgewekt. Bij aanraking wordt de locatie uitgelezen door de controller en doorgegeven aan de computer.
VOORDELEN:
ZEER DUURZAAM
HOGE NAUWKEURIGHEID
DOORZICHTIGHEID
GOEDE RESOLUTIE
NADELEN:
AANRAKING DOOR VINGER OF CAPACITIEF VOORWERP
“NEAR FIELD IMAGING” (BENADERINGSTECHNIEK):

NFI technologie is een vorm van capacitieve technologie. Het touch oppervlak is zeer robuust, maar ook gevoelig voor lichte aanraking. Deze technologie is zeer bruikbaar voor Industriële Besturingssystemen, waarbij de operator met handbescherming het systeem bedient. Het NFI touchscreen bestaat uit twee dunne glasplaten, voorzien van een transparante metaal oxide. Een wisselspanning wordt aangesloten op de geleidende coating, waardoor een elektrostatisch veld ontstaat. Door bijna aanraking ontstaat een onderbreking van het elektrisch veld. De locatie hiervan wordt uitgelezen door de controller en doorgegeven aan de computer.
VOORDELEN:
HELDER DOORZICHTIG
ZEER DUURZAAM, KRASBESTENDIG
NADELEN:
IETS MINDER RESOLUTIE
INFRARED:

“INFRARED” technologie wordt gebruikt bij grootte displays. Ze wordt gebruikt bij Bank Systemen en voor Militaire Oepassingen.
De werking van deze technologie is gebaseerd op het onderbreken van een lichtstraal. Inplaats van een matrix op het oppervlak heeft het infrared touchscreen een “Frame” langs het display voorzien van Infrared Light Emitting Diodes . Deze diodes schijnen op Photosensors, die bij onderbreking een signaal doorgeven aan de controller.
VOORDELEN:
100% DOORZICHTIG
NAUWKEURIGHEID
NADELEN:
HOGE KOSTEN
ONGEWENSTE ACTIVERING
GEEN BESCHERMING VAN DISPLAY
ACOUSTIC:

“ACOUSTIC” technologie is door zijn optische helderheid zeer goed bruikbaar in Kiosken, Bibliotheken en Musea.
Deze touchscreen bevatten transducers aan de rand van een glas overlay aan twee zijden. Een ultrasonic geluid wordt over het oppervlak verspreid en opgevangen door geluidssensors. Bij onderbreking wordt de plaats bepaald door de sensor en doorgegeven aan de controller.
VOORDELEN:
HELDERHEID VAN DISPLAY
DUURZAAM GLASOPPERVLAK
NADELEN: NIET TOEPASBAAR IN INDUSTRIËLE OMGEVING
bron: Wikipedia